© 2010 bitcomplex Publikationer från .SE

Det kom ett paket från .SE på posten idag

.SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) är en stiftelse som verkar för att vidareutveckla Internet och dess användning och bland allt annat de står bakom har de en prenumerationstjänst där man kostnadsfritt kan få deras publikationer skickade till sig.

Inte nog med att du får framtida publikationer löpande, utan de påbörjar prenumerationen med att skicka deras kompletta back catalog, allt material de redan släppt ifrån sig, till dig.

Tycker det är smått fantastiskt att överskotten från registreringen av min .se-domän bidrar till det här materialet. Bara det en anledning att skaffa en .se-domän istället för .com, .nu eller en från någon annan toppdomän.

Dels innehöll paketet en serie utbildningsmaterial med titlar som Skapa en webbplats med WordPress, Ungas integritet på nätet, Rätt väg till lyckad e-handel och DNS – Internets vägvisare. Visst är det på en ganska grundläggande nivå – men det behövs.

Jag tillhör nog inte den tilltänkta målgruppen för dessa guider egentligen, men här har vi ett material där någon har tänkt till lite extra och sammanfattat det viktigaste, det var internetanvändare borde veta, på ett kort och koncist sätt. Jag kommer definitivt att läsa igenom alla dessa guider. Visst, jag har läst TCP/IP och räknat subnetmaskar och allt vad man nu gör, men det är kunskap jag för länge sen spytt ut och förträngt ur mitt medvetande. Kommer med glädje plocka upp guiden Introduktion till IP – Internet Protocol.

Förutom utbildningsmaterialet kommer det med ett gäng publikationer med statisitk över vårt Internetanvändande. Sida upp och sida ner med tabeller och diagram. Visste ni exempelvis att andelen kvinnor som under första kvartalet 2009 för privatbruk använt internet för att ladda ner spel faktiskt är högre än motsvarande andel män i åldergruppen 65-74 år? Nej, tänkte väl det!

Sist men inte minst har vi historieboken De byggde Internet i Sverige (av Inga Hamngren, Jan Odhnoff och Jeroen Wolfers – på uppdrag av ISOC-SE). Boken tar oss med från Första e-posten till Sverige, via Gopher och Å, Ä och Ö i domännamn till Övervakning av medborgarna och Facebook och Twitter för att slutligen landa på Det digitala sopberget. Ska bli riktigt intressant att läsa!

Får slutligen påpeka att alla publikationer, och fler än dessa, finns att få tag på digitalt via .SE också. Om man inte till varje pris – som jag – vill undvika att läsa på skärm är det ur miljösynpunkt helt klart att föredra de digitala kopiorna.

Andra inlägg som kanske kan vara intressanta

Kommentarer

kommentarer

2 Comments

 1. Posted 2010-10-07 at 06:31:00 | #

  Åh så bra att du påminner mig! .SE’s guider är ju jättebra och jag hade glömt bort dem lite. Ska åtgärdas omedelbart. =)

  • Anonym
   Posted 2010-10-07 at 08:24:00 | #

   Så bra att man kunde vara till någon nytta i alla fall :) Tycker det är riktigt roligt att läsa guiderna. Bra skrivna är de också (de jag kollat i vill säga)

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>